SRC Josip Uravić Pepi - Slavka Nikolića 25b, grad Krk 

3. HNL Zapad - sezona 2019./2020. 

Povijest

Nogometni klub Krk slavi 80. godinu osnutka, 15. prosinca 1940. godine osnovano je Sportsko društvo Krk.

Osnivačka Skupština društva održala u ondašnjem Hotelu Krk, kasnije Pakrac, a danas Hostelu Krk.

Za one koji ne znaju lokaciju, to je u samom centru Grada Krka u kvartu Galija.

Prilikom proslave 40. godišnjice kluba na pročelju zgrade postavljena je spomen ploča u spomen na osnivačku skupštinu.

Zanimljivo je da se je proslava sa svečanom akademijom održala 22. svibnja 1981. godine na ondašnji Dan mladosti, a trajala je dva dana, prvi dan utakmicom Krk – Mladost Prelog, a drugi svečanom sjednicom u ondašnjoj vjećnici Skupštine općine i otkrivanjem ploče.

Iz podruma Hostela preseljena je i postavljena u hodnik prostorija kluba za obilježavanja 70 godina postojanja, dakle 2010 godine.

No, vratimo se osnivanju.

Evo izvatka iz originalnog zapisnika sa osnivačke skupštine sa dnevnim redom:

 1. Otvaranje Skupštine, gdje je g. Rikard Miler kao sazivač otvorio istu i u svom nastupnom govoru daje tumačenje osnivanja Sportskog društva te moli prisutnu gospodu da daju svu moguću potporu inicijativi.
 2. Predlaže se biranje dobrog predsjednika i zapisničara. Za dobrog predsjednika izabran je Rikard Miler, a za zapisničara Ivan Kosić
 3. Čitanje prijedloga klubskih pravila (danas statuta) i određivanje imena kluba. Budući tajnik kluba g. Andrija Gren čita Skupštinarima pravila gdje između ostalog stoji: Članovi kluba su izvršujući, podupirajući, utemeljitelji i začasni (zaslužni članovi).
 4. Primanje članova i njihova prava te dužnosti.
 5. Plaćanje članarine, definiranje održavanja skupština i Izvanredne skupštine te imenovanje Upravnog odbora kluba (njegov rad kontrolira Skupština kluba).

Na kraju stoji da razmirice članova nastale iz klupskih odnosa riješava obranični sud (svaka stranka imenuje po dva obranična suca između članova koji imaju aktivno i pasivno pravo glasa).

Još jedna zanimljivost na kraju, u 28. točki stoji o prestanku rada kluba ako ga glavna skupština raspusti ili ako ga oblast raspusti, imovina se ima podjeliti među siromahe općine Krk.

U prvi upravni odbor Kluba izabrani su: Za predsjednika Ivan Žic, za podpredsjednika Dragutin Žic, za tajnika Andrija Gren, za blagajnika Anton Orlić, za odbornika Vlado Benzia i za zamjenike Anton Brusić i Nikola Rončević.

U nadzorni odbor izabrani su: Juraj Matejčić, Vlado Jovanović i Viktor Mihovilić.

Uz spomenuta imena na Skupštini su bili nazočni izabrani dobri predsjednik tog tijela Rikard Miler te članovi Milan Krmpotić, Ivan Kosić, Čedo Žic, Josip Uravić, Branko Starčević, Viktor Mihovilić, Josip Borišić, Marijan Host, Marijan Babić, Ivan Valković i Ivan Morožin.

Ukupno po zapisniku 21 član.

Već 17. prosinca uprava društva obraća se Ravnateljstvu realne gimnazije u Krku, dopisom u kojem ih obavještava o osnivanju društva u kojem će biti njegovano nekoliko sportskih disciplina, a to su nogomet, laka atletika, veslanje i plivanje.

Tri dana kasnije, dakle 20. Prosinca ondašnji ravnatelj Gimnazije odgovara dopisom, citiram: U vezi vašeg dopisa od 17. prosinca čast mi je saopćiti, da učenici ne smiju biti članovi nikakvih izvan školskih organizacija

(čl. 28. Pravila o vladanju učenika ).

Istog dana dakle 20. prosinca Klub se dopisom obraća Sreskom Načelništvu u Krku s molbom za registraciju te prilaže, citat: "u tri istovjetna primjerka Pravila uz priklop triju zapisnika, spisanih na osnivačkoj skupštini kluba i sa tri spiska članova, koji su prisustvovali osnivačkoj skupštini, s molbom na nadležnost. Sresko načelstvo u Krku dana 15. 01. 1941 godine dostavlja banskoj vlasti banovine Hrvatske, odjelu za unutarnje poslove Zagreb pod predmetom: Krk fudbalski klub osnivanje, slijedeće izvješće:
Sazivač skupštine i jedan od osnivača Sportskog kluba Miler Rikard, evidentiran je kod načelstva kao komunista, a tako isto i još neki drugi članovi uprave uživaju glas zbog svoji simpatija za komunizam. S druge strane velika većina članova je nacionalno ispravno orjentirana, a politički najvećim djelom začlanjena u HSS u kojoj neki članovi pokrivaju časničko mjesto, tako isto i dobar dio mjesnog činovništva se začlanilo u novoosnovani klub, premda njihova politička ispravnost je van diskusije. Potreba za jedno sportsko društvo u Krku se osjeća, pa iz tih razloga predležem da se pravila odobre i dozvoli djelovanje kluba, a ovo načelstvo će brižljivo paziti da klub ne bi prekoračio krug djelovanja pravilima i zakonom predvidjen".

U potpisu Sreski načelnik.

Dana 29. siječnja iz unutarnjih poslova banovine Hrvatske stiglo je odobrenje.

Prvi nastupi Sportskog društva Krk – sekcije nogometa bile su međusobne utakmice na otoku Krku sa Puntom i u Baški.

Prvi dresovi bili su mornarske majice sa prišivenim bijelim amblemom i crvenim natpisom SKK, 31. prosinca 1941. godine, za staru godinu u hotelu Krk organizirana je klupska zabava, a prikupljeni novac bio je namjenjen za kupovinu dresova i lopti.

Nakon okupacije otoka Krka od strane Talijana, klub je prestao djelovati sve do 1946. godine i utakmice s Puntom, a taj nastup obilježen je i fotografijom.

Na Skupštini kluba 1947. godine Sportsko društvo Krk preimenovano je u Sportsko društvo Partizan sa preko stotinu aktivnih sportaša uključenih u šest sportskih sekcija, nogomet, plivanje, laka atletika, boks, stolni tenis, odbojka te fiskulturno društvo.

Povijesna zastava društva izložena je takođe u prostorijama kluba, a istu su nosili ondašnji omladinci Krka na sletu u Beogradu 1953. godine.

U godinama iza rata, a i poslije kroz čitavo razdoblje nogometaši nastupaju pod imenom NK Krk iako se tek na Skupštini kluba održanoj 10. ožujka 1976. godine službeno u Statut uvrstilo sadašnje ime.

Zbog dislokacije te prometne nepovezanosti otoka Krka sa maticom zemljom, bilo je nemoguće uključiti klub u natjecanje na regionalnoj razini, sve do 1968. godine igrali su se prijateljski susreti s Puntom, Baškom, Cresom, Lošinjem, Vinodolom te selekcijom Golog otoka, a samo dvije godine održano je prvenstvo Kvarnerskih otoka uz sudjelovanje pet do šest ekipa.

Dakle, od 1968. godine NK Krk uključio se u redovna natjecanja u Podsavezu Rijeka, s više i manje uspjeha.

Devedesetih godina izgradnjom novog Sportskog centra na današnjoj lokaciji, započinje napredak kluba u svakom pogledu.

Masovnost, infrakstruktura te prometna povezanost s kopnom učinili su klub prepoznatljiv u regiji i izvan nje.

Najveći uspjesi kluba su plasman u Treću HNL na samu 70-godišnjicu postojanja, te zapažena uloga u tom rangu natjecanja sa klubovima iz zagrebačke regije, dvaput je osvojen Županijski kup, odigrana je utakmica šesnaestine finala s Lokomotivom iz Zagreba te osmina finala nacionalnog kupa sa ekipom Osijek dana 31. 10. 2018. godine.

Gostovali su na Krku i prvoligaši Rijeka i Hajduk u prijateljskim utakmicama, zabilježene su pobjede od 2:1 i 3:2 u tim susretima.

NK Krk danas se natječe sa osam selekcija, od morčića do veterana sa preko 160 djece u pogonima i deset trenera.

 

Informativno

Klub je osnovan 15. prosinca 1940. godine. Seniorska ekipa natječe se u 3. zapadnoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Natjecanje se odvija po dvostrukom bod-sustavu i to u dvije nogometne sezone, jesenskoj i proljetnoj.

Linkovi

Kontakt

 •  Slavka Nikolića 25b, grad Krk, 51500
 •  051 222 956
 •  098 305 594
 •  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 •  Instagram
 • Više informacija